ιστορικό
δραστηριότητες
αρχεία και συλλογές
εκδόσεις
υπηρεσίες προς το κοινό
 

           
 
 
 
ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές
 
 
 
κεντρική υπηρεσία
 
 
 
 

τελευταία ενημέρωση

30.08.2007 11:04

 
προγράμματα
 
2004-2007: "ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ"

Η περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό Αιτωλ/νίας εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος 2000-2006 με το έργο ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (DIGITIZATION, DOCUMENTATION AND DISPO-SITION OF THE WEST GREECE REGION OF NOTARIALLY ARCHIVES COLLECTION OF THE GENERAL STATE ARCHIVES - P. AITOLOAKARNIA). Eντάσσεται στο Μέτρο 1 "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του ’ξονα Προτεραιότητας ΙΙ "Πολιτιστική και Τουριστική Ανάπτυξη - Αξιοποίηση Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

Το έργο αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διάθεση της συλλογής των συμβολαιογραφικών αρχείων Μεσολογγίου και εστιάζει στις συλλογές που αφορούν χρονικά την περίοδο 1835 μέχρι και 1952. Το περιεχόμενο των συλλογών αφορά σε:

    1. Συμβολαιογραφικές Πράξεις των συμβολαιογραφησάντων Ειρηνοδικών και Συμβολαιογράφων Μεσολογγίου &
    2. Αλφαβητικά και Αριθμητικά Ευρετήρια.

Η συλλογή αποτελείται από λυτά έγγραφα χειρόγραφα διαστάσεων περίπου 20 x 29 cm και από βιβλία ευρετηρίων, όλα στην ελληνική γλώσσα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 100.000 ευρώ και τελικός δικαιούχος αυτού τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Η αξία των τεκμηρίων των συμβολαιογραφικών αρχείων έγκειται στην πληθώρα των στοιχείων που παρέχουν για όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες, τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και με την πολιτεία, τις αντιλήψεις της εποχής, τα ήθη και έθιμα. Τα τεκμήρια που συνιστούν το αρχείο των συμβολαιογραφικών πράξεων Μεσολογγίου είναι ουσιαστικά η ιστορία της περιοχής Μεσολογγίου σε ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία. Οι ιδιωτικές υποθέσεις των συμβολαιογραφικών πράξεων αποκτούν ιστορική βαρύτητα από τη στιγμή που δίνουν ένα περίγραμμα του κοινωνικού γίγνεσθαι, που αγγίζουν το δημόσιο βίο προσωπικοτήτων ή απλών κι ανώνυμων πολιτών, οι οποίοι αναμφίβολα είναι και οι καλύτεροι εκφραστές της εποχής και του τόπου τους.

Οι ερευνητές που ενδιαφέρονται για τα τεκμήρια του παραπάνω αρχείου είναι ιστορικοί, γλωσσολόγοι, κοινωνιολόγοι, δικηγόροι, λαογράφοι, οικονομολόγοι, οικονομικοί αναλυτές κ.ά. Το ευρύ κοινό βρίσκει ενδιαφέρον σ’ αυτά τα έγγραφα αφού μπορεί να αναζητήσει γενεαλογικές αναφορές, στοιχεία από την καθημερινή ζωή παλαιότερων εποχών, επαγγέλματα και δραστηριότητες, αναφορές σε σημαντικούς ανθρώπους της πόλης και της περιοχής, σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Επιπλέον μαθητές και εκπαιδευτικοί, μουσεία και βιβλιοθήκες μπορούν να βασιστούν στο υλικό του αρχείου για διάφορες μελέτες και έρευνες.

Τα αναμενόμενα άμεσα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου, είναι:
    • Η ανάδειξη και η τεκμηρίωση σημαντικού τμήματος της σύγχρονης ιστορίας της Δυτικής Ελλάδας.
    • Η προβολή σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο του ηλεκτρονικού καταλόγου αλλά και των ίδιων των αρχειακών συλλογών.
    • Η διάδοση του περιεχομένου των συγκεκριμένων αρχειακών συλλογών με ενδιαφέρον πολιτιστικό, οικονομικό, διοικητικό, εμπορικό, γεωργικό και τοπικής παραγωγής.
    • Η διευκόλυνση της ερευνητικής δραστηριότητας και παροχή ανάλογων υπηρεσιών εξ αποστάσεως.
    • Η αύξηση της χρήσης του υλικού σε σχέση με τη σημερινή φυσική μορφή που είναι περιορισμένη.
    • Η αποθήκευση σε ψηφιακή μορφή και κατά συνέπεια η διατήρηση του πολύτιμου αρχειακού υλικού, το οποίο είναι μοναδικό.
    • Η μείωση του κόστους συντήρησης για το ευπαθές και πολύτιμο υλικό που ψηφιοποιήθηκε.
    • Η δημιουργία νέων σταθμών εργασίας για το προσωπικό με αποτέλεσμα την αύξηση των λημμάτων του ηλεκτρονικού εθνικού αρχειακού ευρετηρίου.
    • Η αναβάθμιση και ολοκλήρωση του λογισμικού ηλεκτρονικής αρχειακής περιγραφής.
    • Η προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
    • Η διάθεση της συλλογής στο ευρύ κοινό κύρια μέσω του δικτυακού τόπου των Γ.Α.Κ.- Αρχείων Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Το σύνολο του ψηφιοποιημένου και τεκμηριωμένου υλικού αυτή τη στιγμή είναι στη διάθεση ερευνητών και μελετητών μόνο από τους υπολογιστές της υπηρεσίας των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι.

Αφού ολοκληρώθηκε το παραπάνω έργο προέκυψαν 7508 συμβολαιογραφικά έγγραφα ψηφιοποιημένα και τεκμηριωμένα της περιόδου 1835-1849 καθώς και 5832 σελίδες ευρετηρίων των συμβολαιογράφων Μεσολογγίου των ετών 1855-1952.

 
Κατάλογος-Ευρετήριο Ψηφιοποιημένου Αρχείου
 
 

2000-2001: Συμμετοχή στο πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών / Κέντρου Νεοελληνικών ερευνών για τη σύνταξη «Εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου, 1784-1996».