×Üñôçò ÐëïÞãçóçò Óõ÷íÝò åñùôÞóåéò ÓõíäÝóåéò
 

ΤεκμÞριο του μÞνα         

 

Τα Γ.Α.Κ. - Αρχεßα Ν. Αιτωλοακαρνανßας εγκαινιÜζουν το «ΤεκμÞριο του μÞνα». Πρüκειται για μια φωτογραφßα, επιστολÞ, δημüσιο Þ ιδιωτικü Ýγγραφο, βßντεο κ.Ü. που προÝρχεται απü τα αρχεßα και τις συλλογÝς της αρχειακÞς υπηρεσßας και αναρτÜται στον ιστüτοπo των Γ.Α.Κ. Αιτωλοακαρνανßας για Ýνα μÞνα. Η συγκεκριμÝνη δρÜση φιλοδοξεß να αποτελÝσει ερÝθισμα μνÞμης και γνωριμßας με τον ανεξÜντλητο πλοýτο των ιστορικþν τεκμηρßων που Ýχουν ως σημεßο αναφορÜς το Μεσολüγγι, το Ν. Αιτωλοακαρνανßας και τους ανθρþπους τους.

ΜÜιος 2013


ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Εβδομαδιαßο Διαιτολüγιο Μαθητικþν Συσσιτßων.
Χρονολογßα: Σχολ. Ýτος 1964-1965.
Αρχεßο: Αρχεßο καταργηθÝντος Δημοτικοý Σχολεßου Χþμορης Ναυπακτßας.

Τα ΜαθητικÜ Συσσßτια λειτοýργησαν στα ΔημοτικÜ Σχολεßα της χþρας τις δεκαετßες 1940, 1950 & 1960. Αρχειακü υλικü σχετικü με τη λειτουργßα τους εντοπßζεται στα αρχεßα των Γραφεßων Εκπαßδευσης και πολλþν Δημοτικþν Σχολεßων του Νομοý Αιτωλοακαρνανßας που φυλÜσσονται στην υπηρεσßα των ΓΑΚ.

Ιοýνιος 2013


ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Εφημερßδα «ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ» αριθμüς φýλλου 77
Χρονολογßα: 16 Μαρτßου 1869
ΣυλλογÞ παλαιþν εφημερßδων τοπικοý τýπου (ΑΕΕ: ΤΥΠΟΣ 5)

Η εφημερßδα Ρουμελιþτης εκδßδεται στο Μεσολüγγι απü τον ΑρτÝμη Γουργουρßνη τα Ýτη 1866 - 1869. Στη συλλογÞ των Αρχεßων Ν. Αιτωλοακαρνανßας υπÜρχουν 50 φýλλα. Το συγκεκριμÝνο φýλλο αναφÝρεται στη μÜστιγα της ληστεßας.

Ιοýλιος 2013


ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Πρüσκληση εγγραφÞς μαθητþν στην 28η ΤεχνικÞ ΣχολÞ Μαθητεßας Μεσολογγßου
Χρονολογßα: 15 Μαρτßου 1966
Αρχεßο: Κοινüτητας Μακýνειας Αιτωλοακαρνανßας

Η 28η ΤεχνικÞ ΣχολÞ Μαθητεßας Μεσολογγßου, υπαγüμενη στο υπουργεßο Εργασßας και τον ΟΑΕΔ, λειτουργεß απü το 1959 και Ýως σÞμερα. ΠροσκλÞσεις και Δελτßα Τýπου αποστÝλλονταν στις Κοινüτητες και τα Σχολεßα προς ενημÝρωση των ενδιαφερομÝνων. Στα ΓΑΚ-Αιτωλ/νßας φυλÜσσεται το αρχεßο της ΣχολÞς των ετþν 1959-1979.

Απρßλιος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Εορτασμüς της Εξüδου του Μεσολογγßου παρουσßα του πρωθυπουργοý Ελευθερßου ΒενιζÝλου.Χρονολογßα: 1932.
Αρχεßο: ΙδιωτικÞ ΣυλλογÞ Β. Βλαχüπουλου.

Στον ΚÞπο των Ηρþων, ΚυριακÞ των ΒαÀων 1932, ο ΔÞμαρχος Μεσολογγßου ΧρÞστος ΕυαγγελÜτος και ο Πρωθυπουργüς  ΕλευθÝριος ΒενιζÝλος κατÜ την 106η επÝτειο απü την ¸ξοδο των Ελεýθερων ΠολιορκημÝνων.

ΜÜιος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Διδασκαλικü Πτυχßο της ΙερατικÞς ΣχολÞς Μεσολογγßου. Χρονολογßα: 12 Ιουλßου 1929.
Αρχεßο: Διεýθυνσης ΠρωτοβÜθμιας Εκπαßδευσης Αιτωλ/νßας.

Στο Μεσολüγγι λειτοýργησε τα Ýτη 1924-1929 ΙερατικÞ ΣχολÞ πενταετοýς φοιτÞσεως, παρÝχουσα ΙερατικÞ και ΔιδασκαλικÞ μüρφωση. Δεν Ýχει διασωθεß (Þ ßσως δεν Ýχει εντοπισθεß) αρχεßο της ΣχολÞς, προκýπτουν üμως στοιχεßα απü συναφÞ αρχεßα.

Ιοýνιος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΓυμναστικÝς Επιδεßξεις Χρονολογßα: 18 -6- 1972
Αρχεßο: Δημοτικοý Σχολεßου Δρομßστης ΒÜλτου

Στο τÝλος της σχολικÞς χρονιÜς κÜθε σχολεßο οργÜνωνε εκδÞλωση για τη λÞξη των μαθημÜτων. Το πρüγραμμα περιελÜμβανε συνÞθως ομιλßες, τραγοýδια, χοροýς αλλÜ και γυμναστικÝς επιδεßξεις απü τους μαθητÝς, παρουσßα γονÝων και πλÞθους κüσμου.

Ιοýλιος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΠαιδικÝς Κατασκηνþσεις ΣταθÜ ΒÜλτου
Χρονολογßα: Περßπου 1970
Αρχεßο: Γραφεßου ΚοινωνικÞς Πρüνοιας Αμφιλοχßας

ΠαιδικÝς και ΜαθητικÝς Κατασκηνþσεις λειτοýργησαν σε πολλÜ σημεßα του Ν. Αιτωλ/νßας μεταπολεμικÜ και με μεγαλýτερη ανÜπτυξη τις δεκαετßες 1960 και 1970. ΣÞμερα λειτουργοýν ελÜχιστες.

Αýγουστος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΤηλεγρÜφημα του ΕπιθεωρητÞ Δημοτικþν Σχολεßων Αμφιλοχßας προς τους διευθυντÝς των σχολεßων αρμοδιüτητÜς του εφιστþντας την προσοχÞ τους στα απαραßτητα μÝτρα υγιεινÞς.
Χρονολογßα: 23-10-1970
Αρχεßο: Δημοτικοý Σχολεßου ΤÜρλας

ΣεπτÝμβριος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Δßπλωμα απονομÞς Χρυσοý Βραβεßου της Διεθνοýς ¸κθεσης Θεσσαλονßκης προς την κοινüτητα Παπαδατþν Αιτωλοακαρνανßας «διÜ τα παρ' αυτÞς εκτεθÝντα ΜυρωδÜτα ΚαπνÜ».
Χρονολογßα: 1932
Αρχεßο: Κοινüτητας Παπαδατþν

Η καπνοκαλλιÝργεια υπÞρξε μια απü τις βασικÝς αγροτικÝς δραστηριüτητες στο νομü Αιτωλοακαρνανßας απü τη δεκαετßα του 1920 και μÝχρι το 2005, üταν Ýπαυσε οριστικÜ η καλλιÝργεια του καπνοý. ΠαρÜγονταν καπνÜ τýπων ΜπασμÜ, ΜυρωδÜτα Αγρινßου, ΤσεμπÝλια, Σ-79, Σ-53 και Βιρτζßνια. Η εμπορßα γινüταν μÝσω του Εθνικοý Οργανισμοý Καπνοý και των μεγÜλων εταιριþν ΠαπαστρÜτου, ΚαρÝλια, ΚερÜνης κ.λ.π.

Οκτþβριος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Πιστοποιητικü Κυριüτητας Υποζυγßου
Χρονολογßα: 7 Ιουνßου 1955
Αρχεßο: Κοινüτητας Καταφυγßου Ναυπακτßας

Το Υπουργεßο ΕθνικÞς ¶μυνας τις δεκαετßες του 1950 και 1960 προÝβαινε σε απογραφÝς κτηνþν και υποζυγßων. Εφοδßαζε τους ιδιοκτÞτες με πιστοποιητικÜ κυριüτητας, τα οποßα üφειλαν να φυλÜσσουν, να χρησιμοποιοýν σε κÜθε αγοραπωλησßα, παραχþρηση κ.λ.π.  και να επιδεικνýουν, προς συμπλÞρωση, σε κÜθε ταξινüμηση - απογραφÞ. Η üλη διαδικασßα απÝβλεπε στην επßταξη των ζþων σε περßπτωση επιστρÜτευσης. ΦÜκελλοι απογραφÞς κτηνþν και υποζυγßων εντοπßζονται στα αρχεßα σχεδüν üλων των κοινοτÞτων του νομοý.

 

ΝοÝμβριος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ¸γγραφο του Νομαρχιακοý Επιθεωρητοý ΔημοτικÞς Εκπαßδευσης με θÝμα «Περß μη απομακρýνσεως των Δημοσßων ΥπαλλÞλων εκ της Ýδρας των»
Χρονολογßα: 21.1.1974
Αρχεßο: Δημοτικοý Σχολεßου ΚομποτÞς


Ο ΕπιθεωρητÞς ΔημοτικÞς Εκπαßδευσης Αιτωλ/νßας  παραγγÝλλει  στους εκπαιδευτικοýς λειτουργοýς να συμμορφωθοýν «απροφασßστως» στις κεßμενες  διατÜξεις προκειμÝνου να διανυκτερεýουν στην Ýδρα του σχολεßου στο οποßο υπηρετοýν και να μην απομακρýνονται τις ΚυριακÝς και αργßες. ΕÜν χρειαστεß να διανυκτερεýσουν Þ να  απομακρυνθοýν ημÝρα ΚυριακÞ απü την Ýδρα του σχολεßου τους θα πρÝπει να ζητÞσουν εγκαßρως Üδεια «παρÜ του κ. ΝομÜρχου», αναφÝροντας λεπτομερþς τους λüγους.

ΔεκÝμβριος 2014

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Φωτογραφßα του Δημοτικοý Σχολεßου Λεýκας (ΜικρÞς Παλοýκοβας) Χρονολογßα: Περß το 1955
Αρχεßο: Δ/νσης ΠρωτοβÜθμιας Εκπαßδευσης Αιτωλ/νßας
Στο πßσω μÝρος της φωτογραφßας αναγρÜφεται: « ¶λλοτε διδακτÞριον δημοτ. Σχολεßου Λεýκας. ΕστεγÜσθη εν τη καλýβη απü το Ýτος 1946-1957».

ΙανουÜριος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΣυμβολαιογραφικÞ ΠρÜξη στοιχÞματος επß του αποτελÝσματος εκλογÞς βουλευτþν στο ΔÞμο ΠαραχελωÀτιδας Αιτωλοακαρνανßας
Χρονολογßα: 7 ΜαÀου 1869
Αρχεßο: Συμβολαιογραφοýντων Ειρηνοδικþν ΠαραχελωÀτιδας

«Εν Νεοχωρßω και εν τω Ειρηνοδικειακþ καταστÞματι κειμÝνω εις την οικßαν του Παναγ. ΣτελιÜκη σÞμερον την 7ην ΜαÀου του χιλιοστοý οκτακοσιοστοý εξηκοστοý εννÜτου Ýτους …………….. ενεφανßσθησαν ο Αναγνþστης Χ. Παππαγιαννüπουλος, γεωργοκτηματßας, και ο Γεþργιος Α. ΝικÜκης, Ýμπορος, κÜτοικοι Νεοχωρßου ………… ομολüγησαν üτι ελθüντες σÞμερον εις ομιλßαν περß του τις των υποψηφßων βουλευτþν Γεωργßου ΓουλιμÞ και ΣτÜμου ΜακρÞ θÝλει λÜβει περισσοτÝρας ψÞφους εις τον ΔÞμον ΠαραχελωÀτιδος ο μεν Αναγνþστης Παππαγιαννüπουλος ισχυρßζετο üτι θα λÜβη περισσοτÝρας ψÞφους ο Γεþργιος ΓουλιμÞς, ο δε Γεþργιος ΝικÜκης τουναντßον. ¼θεν επß τοýτω παρεκατÝθεσαν παρ’ εμοß ανÜ δραχμÜς εκατüν εβδομÞκοντα πÝντε (175) Ýκαστος, επß τω τÝλει αν κατÜ το αποτÝλεσμα της διαλογÞς των επικειμÝνων βουλευτικþν εκλογþν λÜβει περισσοτÝρας ψÞφους εις τον ΔÞμον ΠαραχελωÀτιδος, Ýστω και μιας, ο υποψÞφιος βουλευτÞς ΓουλιμÞς λÜβει ολüκληρον την παρακαταθÞκην των δραχμþν ως Üνω ο Αναγνþστης Χ. Παππαγιαννüπουλος, αν δε λÜβει περισσοτÝρας ψÞφους εις τον ßδιον ΔÞμον, Ýστω και μιας, ο υποψÞφιος βουλευτÞς ΜακρÞς, λÜβει επßσης ολüκληρον την παρακαταθÞκην ο Γεþργιος Α. ΝικÜκης, χωρßς να Ýχουσιν επ’ αλλÞλων ουδεμßαν απαßτησιν, θεωροýντες το παρüν σεβαστüν και ισχυρüν χορηγοýντες το δικαßωμα στον Συμβολαιογραφοýντα να παραδþση το παρακατατεθÝν ως Üνω ποσüν εις τον κερδεýοντα μονομερþς και αμÝσως μετÜ το αποτÝλεσμα της διαλογÞς, χωρßς να συμπρÜξη εις την εξüφλησιν του παρüντος ο ηττηθησüμενος. …..…….» 
Ακολουθεß πρÜξη εξüφλησης - παραλαβÞς του κατατεθειμÝνου στον συμβολαιογρÜφο ποσοý των 350 δραχμþν απü τον Αναγνþστη Παππαγιαννüπουλο, αφοý ο νικητÞς των εκλογþν Þταν ο Γεþργιος ΓουλιμÞς, με ημερομηνßα 20 ΜαÀου 1869.

ΦεβρουÜριος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ¸γγραφο Διορισμοý ΔασκÜλου
Χρονολογßα: 31 Ιανουαρßου 1895
Αρχεßο: Διεýθυνση ΠρωτοβÜθμιας Εκπαßδευσης Αιτωλ/νßας

Το Υπουργεßο  Εκκλησιαστικþν και Δημοσßας  Εκπαιδεýσεως  διορßζει τον «γραμματιστÞν» (διδÜσκαλον γ´τÜξης) Τσοýμα Βασßλειο στο «γραμματεßον» (Δημοτικü Σχολεßο) του χωρßου ΜαμουλÜδος-ΦροξυλιÜς του ΔÞμου Ναυπακτßδος. Καλεßται να μεταβεß στη θÝση του αφοý ορκισθεß ενþπιον του αρμοδßου Ειρηνοδßκου και  να αναλÜβει τα καθÞκοντÜ του.

ΜÜρτιος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Μαθητολüγιο Σχολαρχεßου (Ελληνικοý Σχολεßου) Αιτωλικοý
Χρονολογßα: Σχολικü Ýτος 1893-1894
Αρχεßο: Ελληνικοý Σχολεßου Αιτωλικοý

Απρßλιος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Φωτογραφßες απü την εορτασμü της 132ης επετεßου της Εξüδου του Μεσολογγßου
Χρονολογßα: Απρßλιος 1958
Αρχεßο: ΙδιωτικÞ ΣυλλογÞ Β. Βλαχüπουλου (αντßγραφα στην υπηρεσßα των ΓΑΚ)

ΜÜιος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Εγκýκλιος Υπουργεßου ΕθνικÞς Παιδεßας και ΘρησκευμÜτων. Με εγκýκλιο του Γενικοý ΓραμματÝα του ΥΠΕΠΘ  ΕυÜγγελου Παπανοýτσου, κατ’ εντολÞν του ΠροÝδρου της ΚυβερνÞσεως και Υπουργοý Παιδεßας Γεωργßου ΠαπανδρÝου, το 1965 καταργεßται το πηλßκιο των αρρÝνων μαθητþν καθþς και το κοýρεμα αυτþν  «εν χρþ»  (με την ψιλÞ!!!). ΠαραγγÝλλεται επßσης οι ποδιÝς των μαθητριþν να κατασκευÜζονται στο χρþμα του ουρανοý ενþ üλοι οι μαθητÝς θα φÝρουν διακριτικü σÞμα «κονκÜρδα» του σχολεßου τους.
Χρονολογßα: 11 ΜαÀου 1965
Αρχεßο: Δημοτικοý Σχολεßου ΚομποτÞς Αιτωλ/νßας

Ιοýνιος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΓυμναστικÝς Επιδεßξεις στο Δημοτικü Σχολεßο Αντιρρßου
Χρονολογßα: Ιοýνιος 1968  
Αρχεßο: Γραφεßου ΦυσικÞς ΑγωγÞς Ν. Αιτωλ/νßας

Ιοýλιος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Πιστοποιητικü του προÝδρου της κοινüτητας Αγßου Κωνσταντßνου Αγρινßου σχετικÜ με την οικογενειακÞ κατÜσταση πρüσφυγος εκ Μ. Ασßας.  Το πιστοποιητικü εκδüθηκε ως δικαιολογητικü για την οριστικÞ αποκατÜσταση της οικογενεßας του στον προσφυγικü συνοικισμü Αγßου Κωνσταντßνου, üπου Þδη διÝμενε απü το 1935
Χρονολογßα: 23-2-1953 
Αρχεßο: ΚοινωνικÞς Πρüνοιας Αγρινßου

Αýγουστος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Συμβüλαιο πληρωμÞς εντÜλματος του ΔÞμου Αστακοý για την επισκευÞ του Υδραγωγεßου της πüλης. ΕνδιαφÝρον εßναι το γεγονüς üτι ο αρχιεργÜτης προς τον οποßο πληρþνεται το Ýνταλμα των 225 δραχμþν για 75 ημερομßσθια εßναι ο «ΓκÝκας Οθωμανüς» ΜπαúρÜμ ΣαλÞς καταγüμενος απü το χωριü ΣυνÞρκι της Αλβανßας.
Χρονολογßα: 8-5-1891 
Αρχεßο: Αρχεßο Συμβολαιογραφοýντων Ειρηνοδικþν και ΣυμβολαιογρÜφων ΞηρομÝρου

ΣεπτÝμβριος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Ανακοßνωση-φυλλÜδιο των θερινþν δρομολογßων του ΚΤΕΛ Αιτωλ/νßας απü και προς ΑθÞνα
Χρονολογßα: 1966 
Αρχεßο: Αρχεßο Κοινüτητας ΜανδρινÞς Ναυπακτßας

Οκτþβριος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Διαφημιστικü μονüφυλλο (σε χοντρü χαρτüνι) φυλλÜδιο του ΥπερωκεÜνειου ΑΤΛΑΝΤΙΚ και των δρομολογßων του απü και προς ΑμερικÞ. Τη δεκαετßα του 1950 η μετανÜστευση απü τα χωριÜ της ορεινÞς Ναυπακτßας προς την ΑμερικÞ Þταν τερÜστια. Τα διαφημιστικÜ των υπερατλαντικþν δρομολογßων Ýφταναν σε üλες τις κοινüτητες.
Χρονολογßα: Οκτþβριος 1954
Αρχεßο: Κοινüτητας ΜανδρινÞς Ναυπακτßας

ΝοÝμβριος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Εσþφυλλο Αναγνωστικοý της ΠÝμπτης ΤÜξεως του Δημοτικοý Σχολεßου
Χρονολογßα: 1950 
Αρχεßο: Αρχεßο Δημοτικοý Σχολεßου ¶νω Χþρας Ναυπακτßας

ΔεκÝμβριος 2015

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Λüγοι των κ.κ. Θ.Σοφοýλη, Ελευθ. ΒενιζÝλου, Εμμ. ΡÝπουλη, κατÜ την ιστορικÞ συνεδρßαση της ΒουλÞς την 26ην Αυγοýστου 1920 μετÜ την δολοφονικÞ απüπειρα στο Παρßσι εναντßον του ΒενιζÝλου. ¸κδοσις «ΠΑΤΡΙΔΟΣ»
Χρονολογßα: ----- 
Αρχεßο: Αρχεßο Κοινüτητας ¶νω Χþρας Ναυπακτßας

ΜÜρτιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Περßπτερο ΕιρÞνης χÞρας Δημ. ΚομηλÜγιου, επß της οδοý Αγßου Κωνσταντßνου 27 (σημερινÞ Ηρþων Πολυτεχνεßου) στη διασταýρωση με την οδü Ζωοδüχου ΠηγÞς, στο Αγρßνιο
Χρονολογßα: δεκαετßα 1950

Τüπος: Αγρßνιο
Αρχεßο: Νομαρχßας Αιτωλοακαρνανßας

Απρßλιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Απüκομμα της εφημερßδας «Εθνικüς ΚÞρυξ» στο οποßο προαναγγÝλλεται η Ýκδοση γραμματοσÞμων επ’ ευκαιρßα του παγκüσμιου Ýτους προσφýγων
Χρονολογßα: 5 Απριλßου 1960
Τüπος: ΑθÞνα
Αρχεßο: Νομαρχßας Αιτωλοακαρνανßας

ΜÜιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Αποδεικτικü μεταγραφÞς μαθÞτριας, προσφυγικÞς καταγωγÞς, απü το Γ´ Δημοτικü Σχολεßο ΘηλÝων Πατρþν στο Β´ Δημοτικü Σχολεßο ΘηλÝων Αγρινßου
Χρονολογßα: 14 ΜαÀου 1928
Τüπος: ΠÜτρα
Αρχεßο:5ου Δημοτικοý Σχολεßου Αγρινßου

Ιοýνιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Γενικüς ¸λεγχος του Δημοτικοý Σχολεßου ΑρρÝνων Μουσταφουλßου
Χρονολογßα: 1902-1925
Τüπος: Μουσταφοýλι (Παναιτþλιο απü το 1928)
Αρχεßο:1ου Δημοτικοý Σχολεßου Παναιτωλßου Αιτωλοακαρνανßας

Ιοýλιος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Απüσπασμα της εφημερßδας ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ. Ανακοßνωση παραστÜσεων του Λυüμενου ΘεÜτρου (Καραγκιüζης και γαλλικÝς μαριονÝττες) στην αßθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ στο Αγρßνιο.
Χρονολογßα: 21 ΜαÀου 1967
Τüπος: Αγρßνιο
Αρχεßο: Δημοτικοý Σχολεßου Γουριþτισσας Αιτωλοακαρνανßας

Αýγουστος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΤηλεγρÜφημα της Νομαρχßας Αιτωλ/νßας προς το ΔÞμαρχο Αιτωλικοý. Ο Νομαρχþν παραγγÝλει «γενικüν σημαιοστολισμüν και φωταγþγησιν δημοσßων δημοτικþν κοινοτικþν καταστημÜτων και οικιþν»  προς τιμÞν των αρραβþνων της πριγκßπισσας Σοφßας.
Χρονολογßα: 13-9-1961
Τüπος: Μεσολüγγι
Αρχεßο: ΔÞμου Αιτωλικοý

ΣεπτÝμβριος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ¸γγραφο του Επιθεωρητοý Δημοτικþν Σχολεßων Μεσολογγßου προς τους εκκαθαριστÝς αποδοχþν προσωπικοý Δημοτικþν σχολεßων με θÝμα την παρακρÜτηση 3% επß των μηνιαßων αποδοχþν και επß τρßμηνο«υπÝρ συμμοριοπλÞκτων», κατüπιν διαταγÞς του Υπουργεßου Παιδεßας.
Χρονολογßα: 3-12-1949
Τüπος: Μεσολüγγι
Αρχεßο: Δημοτικοý Σχολεßου ΑγγελοκÜστρου

Οκτþβριος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΤετρÜδιο με εξþφυλλο αναφερüμενο στον τορπιλισμü της ¸λλης το 1940. Στο οπισθüφυλλο καταγραφüταν το ωρολüγιο πρüγραμμα του μαθητÞ. ¸κδοση της ΜαθητικÞς Πρüνοιας του Υπουργεßου Παιδεßας που κυκλοφοροýσε στο εμπüριο απü τη δεκαετßα του 1940 και αργüτερα. Το συγκεκριμÝνο χρησιμοποιÞθηκε ως «Πρüχειρο Βιβλßο Μαθητικþν Συσσιτßων» του Δημοτικοý Σχολεßου ¶νω Χþρας τα σχολικÜ Ýτη 1950-51 και 1951-52
Χρονολογßα: περßπου 1950
Τüπος: -
Αρχεßο: Δημοτικοý Σχολεßου ¶νω Χþρας Ναυπακτßας

ΝοÝμβριος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Εβδομαδιαßον Ωρολüγιον Πρüγραμμα Νηπιαγωγεßου Γουριωτßσσης, Σχολικüν Ýτος 1963-1964
Χρονολογßα: 11-9-1963
Τüπος: Γουριþτισσα
Αρχεßο: Νηπιαγωγεßου Γουριþτισσας

ΔεκÝμβριος 2016

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Αßτηση-ΑναφορÜ κατοßκου της κοινüτητας ΚομποτÞς ΞηρομÝρου για δρομολüγηση συγκοινωνßας ΚομποτÞς-Κατοýνας προς εξυπηρÝτηση των κατοßκων και κυρßως των μαθητþν Γυμνασßου.
Χρονολογßα: 17-10-1974
Τüπος: ΚομποτÞ ΞηρομÝρου Αιτωλ/νßας
Αρχεßο: Διεýθυνσης Μεταφορþν και Επικοινωνιþν Ν. Αιτωλ/νßας

ΙανουÜριος 2017

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: ΚÜτοψη μονοτÜξιου διδακτηρßου του Δημοτικοý Σχολεßου Τρýφου ΞηρομÝρου Αιτωλ/νßας
Χρονολογßα: 13-7-1948
Τüπος: ΑθÞνα (Υπουργεßο ΕθνικÞς Παιδεßας και ΘρησκευμÜτων-Δ/νσις Τεχνικþν Υπηρεσιþν-ΤμÞμα Αρχιτεκτονικοý)
Αρχεßο: Διεýθυνσης ΠρωτοβÜθμιας Εκπαßδευσης Ν. Αιτωλ/νßας

ΦεβρουÜριος 2017

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Δημοτικü ΣχολεßοΑιτωλικοý
Χρονολογßα: ΜÜιος 1955
Τüπος: Αιτωλικü         
Αρχεßο: Διεýθυνσης ΠρωτοβÜθμιας Εκπαßδευσης Ν. Αιτωλ/νßας

ΜÜρτιος 2017

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Μαθητολüγιο Δημοτικοý Σχολεßου Φυτειþν ΞηρομÝρου (üταν ο δÜσκαλος εßναι «μερακλÞς»)
Χρονολογßα: 1η Οκτωβρßου 1955
Τüπος: Φυτεßες ΞηρομÝρου Αιτωλοακαρνανßας        
Αρχεßο: Δημοτικοý Σχολεßου Φυτειþν

Απρßλιος 2017

ΠατÞστε στην εικüνα για μεγÝθυνση

Περιεχüμενο: Πρüγραμμα Εορτασμοý Επετεßου της Εξüδου
Χρονολογßα: 11 Απριλßου 1941
Τüπος: Μεσολüγγι        
Αρχεßο: ΔÞμου Ι.Π. Μεσολογγßου

 

ÉÓÔÏÑÉÊÏ
ÕÐÇÑÅÓÉÅÓ ÐÑÏÓ ÔÏ ÊÏÉÍÏ
ÁÑ×ÅÉÁ-ÓÕËËÏÃÅÓ
ÄÑÁÓÔÇÑÉÏÔÇÔÅÓ
ÍÅÁ
ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ
ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÁ


ØÇÖÉÁÊÅÓ ÁÑ×ÅÉÁÊÅÓ
ÓÕËËÏÃÅÓ

 




To ðáñüí Ýñãï óõã÷ñçìáôïäïôÞèçêå
áðü ôï Åðé÷åéñçóéáêü Ðñüãñáá
Êïéíùíßá ôçò Ðëçñïöïñßáò ôïõ
ôÊÐÓ (80% áðü ÅÔÐÁ - 20% áðü Åèíéêïýò Ðüñïõò)